Autor: Teresa gawlik Sośnica (gmina Wierzchowo)

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 20 dag maki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto zmiksować na jednolitą masę, po czym usmażyć naleśniki. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć po dwa plastry żółtego sera gouda, na ser parówkę i następnie zwinąć w rulon.

Przygotować panierkę z ¾ szklanki mąki krupczatki i ¾ szklanki bułki tartej. Rozbić 1 jajko, ubić widelcem na talerzu i kolejno  maczać naleśnik w jajku i panierce,  a następnie   smażyć na rozgrzanej z tłuszczem patelni  na złoty kolor.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.