Kawa kuloodporna to prawdziwy hit ostatnich lat – nie ma bloga sportowego, dietetycznego czy lifestyle’ owego, który nie promowałby tego napoju.

Czym jest w rzeczywistości taka kawa? To inspirowana dietą mieszkańców Tybetu kawa z tłuszczem – mlekiem kokosowym i masłem, z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy kurkuma.
Smakuje nieźle, zwłaszcza po jej zblendowaniu z tłuszczem – wtedy zyskuje jednolitą, kremową konsystencję.
Chwalona jako idealny wspomagacz odchudzania i napój o wybitnych właściwościach prozdrowotnych – kawa kuloodporna ma rzeczywiście szereg zalet, ale nie jest pozbawiona wad.

Pora przyjrzeć się im bliżej.

Dlaczego warto pić kawę kuloodporną?
Kawa kuloodporna stanowi świetny substytut posiłku, zwłaszcza dla osób trenujących rano, które nie mają czasu na zjedzenie przed treningiem treściwego posiłku i odczekanie minimum godziny-półtorej.
To także doskonałe źródło energii i sposób na wzmożona koncentrację i aktywność.

Sekretem kawy kuloodpornej jest bowiem olej kokosowy, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nie są one metabolizowane przez wątrobę, a bezpośrednio docierają do komórek organizmu.
W mitochondriach komórkowych są źródłem natychmiast wykorzystywanej energii. Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ułatwiają transport kofeiny do mózgu, co potęguje efekt pobudzenia.

Kawa kuloodporna dostarcza cennych antyutleniaczy, witamin A, D, E i K oraz kwasu CLA wspomagającego redukcję masy ciała.



Czy kawa kuloodporna ma jakieś wady?
Jako najważniejsza wadę kawy kuloodpornej wymienia się jej znaczna kaloryczność – napój taki może dostarczać nawet 300-500 kalorii. Ponadto kalorie te pochodzą wyłącznie z tłuszczu – brak jest zatem podaży węglowodanów i białka.
W przypadku niektórych jadłospisów może to kolidować z kalorycznością diety i rozkładem makroskładników.

I wreszcie - nie każdy dobrze znosi typowo tłuszczowe śniadanie i odczuje brak węglowodanów pod postacią znużenia i, w przypadku treningu porannego, zmniejszonej efektywności mięśni podczas wysiłku.

Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem - "Czy kawa rano to dobry pomysł?"

O autorze
Artykuł przygotował Marcin Piotrowicz, twórca serwisów wszystkoojedzeniu.pl i calories-info.com, publikujących informacje o kaloriach, wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych produktów spożywczych.


Artykuł udostępniony w ramach porozumienia o współpracy między Panem Marcinem Piotrowicz a Redaktorem Tomaszem Jasyk - właścicielem portalów MAGAZYN REGIONALNY oraz MAGAZYN DRAWSKI.


Zdjęcie:[Christoph z Pixabay.com]